Tøndermarsken
Tøndermarsken er Danmarks største marskområde – et fladt særpræget landskab, skabt af havet og formet af mennesker. Her kan du opleve en rig bygningskultur i et storslået kulturlandskab, der rummer nogle af Europas vigtigste fuglelokaliteter. Området er desuden en del af Nationalpark Vadehavet, og den vestligste del har status af UNESCO Verdensarv.
Vand er helt centralt i historien om Tøndermarsken, der før i tiden jævnligt blev oversvømmet ved stormfloder. I dag holdes havet ude ved hjælp af diger og sluser. Å- og regnvand ledes gennem marsken ved hjælp af ådiger, kanaler og pumpestationer.
Shelterpladsen ved lægan ligger i forbindelse med Marskstien – en 54 km vandreruter, der går gennem hele Tøndermarsken. Der findes 3 Marskshelterpladser med drejbare shelters langs Marskstien. De to andre ligger ved Emmerlev og i Møgeltønder.
Oplevelser og seværdigheder i nærheden af shelterpladsen:
Shelterpladsen ligger i forbindelse med Marskstien – en 54 km vandreruter, der går gennem hele Tøndermarsken. Der findes 3 Marskshelterpladser med drejbare shelters langs Marskstien. De to andre ligger i Sønderhaven i Møgeltønder og mellem Emmerlev Klev og Højer.
Shelterpladsen ligger få minutters gang fra Lægan Pumpestation, der er åben for besøgende. Her finder man formidling om Tøndermarsken, vandeksperimentarie, landskabsmodel og udsigt over marsken fra tagetagen.
I Ubjerg kan man opleve Tøndermarskens eneste komplette værftslandsby med kirke, præstegård og skole omgivet af værftsgårde. Et værft er en naturlig klimasikring fra tiden før digerne, hvor Tøndermarsken jævnligt blev oversvømmet. Her lavede man kunstige forhøjninger – værfter – hvor man kunne bo i sikkerhed for vandet i værft-gårdene.
Find flere oplevelser på tøndermarsken.dk