Gudme er en lille by på det sydøstlige Fyn med 932 indbyggere beliggende i Gudme Sogn ca. 10 kilometer nordøst for Svendborg.
Gudme er (som by) medstifter af håndboldklubben GOG og indgår som det tredje forbogstav i klubnavnet (de to andre er Gudbjerg og Oure).
I 3.-7. årh. e.kr lå der her en af Danmarks største og mest velhavende bopladser. Ved Gudme er der gjort arkæologiske fund, der viser, at området har været et centralt sted i romersk jernalder. Bopladsen bestod af en stormandsgård omgivet af op mod 50 mindre gårde. Et stykke herfra blev bygdens døde begravet, og ude ved kysten ved Lundeborg lå en tilhørende handelsplads. I alt har der nok boet omkring 500 mennesker på bopladsen. Flere religiøse stednavne tyder på, at Gudme – ”gudernes hjem” – også var et center for den hedenske kult; det antydes af navne som Galdbjerg og Albjerg, som betyder hhv. ”offerbjerget” og ”helligdomsbjerget”. At stedet havde en særstatus kan man afbilde gennem de utallige guld- og sølvskatte der fremkommer i Gudmes omegn. Man kan konstatere at en, eller flere magtfulde personer, har haft base i Gudme. Det har sikkert været En fyrste eller måske endda en småkonge. Personen byggede sandsynligvis sin velstand og magt på afgifter fra de omkringliggende gårde i den rige bygd og fra handelspladsen ved Lundeborg. Det er således i Gudme, at vi for første gang ser kimen til de magtstrukturer, som kom til at karakterisere jernalderens og vikingetidens samfund. I foråret 1993 fandt man således spor efter en ca. 50 x 9,5 meter stor bygning, der er blevet kaldt Gudmekongens Hal.