0

Højrup By
Tag din mobil med og gå på opdagelse i Højrups historie ved at scanne de mange QR-koder, som findes i byen.

Højrup blev med åbningen af jernbanen mellem Ringe og Faaborg i 1882 et sted med gode muligheder for driftige handelsfolk. Forretningerne skød op som perler på en snor omkring stationen. Bageri, isenkræmmerforretning, købmandsgård og telefoncentral, manufaktur, frisør, skomager og slagter. Ja, sågar en margarinefabrik fandt vejen hertil i 1909. Med margarinefabrikken, som senere blev til Viking, fulgte en bølge af nye huse og storbydrømmen levede i bedste velgående. Men sådan skulle det ikke gå, og storby blev Højrup nu aldrig. Den drøm blev for alvor slukket med lukningen af jernbanen i 1962. Den dag i dag er det hele lukket og jernbanen omdannet til natursti. Byen emmer af en sprudlende lokalbefolkning, der har givet den gamle stationsby et nyt pust.

Mere information om byen kan også læses på http://www.visithojrup.dk/

Viking Mølle

Viking Mølle ses overalt, når man bevæger sig rundt i Højrup, og den står tilbage som en monumentalt vartegn over store dele af byens historie.

I dag er der helt stille på Viking, men træder vi lidt over 100 år tilbage i tiden, var der et leben af hårdt arbejdende mennesker på fabrikken.  I 1909 blev Højrup Vegetabil og Margarinefabrik åbnet og skulle vise sig at blive byens største arbejdsplads.  Efter kun 9 års produktion satte manglende import af vegetabilske olier en stopper for produktionen af margarine, og fabrikken blev omdannet til kartoffelmelsfabrik og senere hen til havregrynsmølle. Med produktionen af havregryn kom navnet Viking til. Den store Viking havde vokseværk i 1930’erne. Nye bygninger skød op, og nye tider kom. Det var nu ikke længere nok at producere havregryn.  Der måtte skiftes spor. En foderstofproduktion blev skudt i gang og blev den nye hovedproduktion. En brand i 1944 ødelagde den gamle havregrynsmølle og satte officielt punktum for havregrynsproduktionen på Viking. De gode tider for Viking endte brat med et turbulent år på råvarebørsen i 1977, som sendte virksomheden i betalingsstandsning. Det skulle dog ikke standse produktionen på stedet. En ny virksomhed blev etableret som producerede specialfoder, men heller ikke det gik. I år 2000 blev det sidste lys slukket og nøglen drejet om for sidste gang på den gamle fabrik.

Mere information om Viking kan læses på http://www.visithojrup.dk/