Dyreborg Havn

Godt 500 meter sydvest for shelteren ligger den lille idylliske havn, Dyreborg Havn.

Tidligere var stedet centrum for et lille fiskersamfund, men i dag er det lokale fritidsfiskere, der befolker havnen og skaffer lidt frisk fisk til bordet. Men også lystsejlere sætter pris på havnen og dens stilhed, og i sommerhalvåret tiltrækker havnen således mange lystsejlere fra ind og udland.

På havnen findes der toiletfaciliteter, ligesom der for lystsejlere er mulighed for bad, møntvask etc.

Dyreborg havn

Dyreborg havn

Barkekedlen

Før fiskernes garn blev fremstillet af kunststofmaterialer, skulle de imprægneres. Garn af hør, bomuld og hamp kunne ikke tåle at komme direkte i havet, da de så alt for hurtigt ville rådne op. Derfor tjærede man garnet med stenkulstjære. For at gøre garnet endnu mere modstandsdygtigt over for råd, svamp og bakterier, barkede man mange steder garnet inden tjæringen. Det foregik i en såkaldt barkekedel, som man kan se flot og nyrestaureret i Dyreborg. I barkekedlen lavede man et afkog af ege- eller birkebark, til nød granbark eller grankogler. Heri blev garnet kogt ½ times tid og fik så lov til at ligge til næste dag. Lette garner som rødspættegarn og krogliner blev mange gange kun barkede. Skulle det være rigtig godt, brugte man kateku, et ekstrakt af bark og kerneved af den tropiske akacieart  – Acacia cetechu.  Du kan læse mere om barkekedlen og dens anvendelse ved selv barkekedlen, som I finder mellem havnen og Provianten.Dyreborg 11-09-14 (16)

Horne Kirke

I Horne ca. 5 km fra shelteren ligger Horne Kirke, der er Fyns eneste rundkirke og Fyns største landsbykirke.  I det hele taget er det en meget imponerende kirke at besøge med sin næste rendyrkede empirestil. Bl.a. kan nævnes, at Eckersberg har malet altertavlen.

I 2004 blev kirken nærmest verdensberømt, da den dannede ramme omkring den fremragende film ”Adams æbler”.

Du kan se en næste 10 minutter lang video om kirken her