Besøgssteder

udsigt_over_helnaes_bugten.jpg

Trebjerg.
En rask lille tur til Fyens 3. højeste punkt – 128 meter over havet kan varmt anbefales. Her får man ikke en bedre udsigt udover det Sydvestfynske øhav. Helnæsbugten ligger for ens fødder, og i godt vejr kan man se til Als og Jylland.  I bogen ”Guide til Danmarks bjerg” der er skrevet af den norske forfatter Roger Pihl, roser han dette udsigtspunkt som et af de helt store i hans bestigelse af Danmarks 100 højeste bjerge.

En uforglemmelig oplevelse, som Jesper Vagn Christensen beskriver i sin bog ”Øhavstien”, en klar stille vinternat på Trebjerg. Hvis man bruger sin kikkert, og det behøver nødvendigvis ikke at være en dyr stjernekikkert, kan man se månen på en hel ny og fascinerende måde. Så en stille nattevandring til toppen af Trebjerg kan bestemt anbefales.

Håstrup Bjerge.

SONY DSC

Violetrandet ildfugl

 I udkanten af Håstrup ligger Håstrup Bjerge. Et spændende overdrevslandskab. Der er desværre ikke rigtig offentlig adgang til arealet, men mindre dele af området kan opleves fra vejen. Her kan man i juni måned være heldig at opleve  den utroligt smukke violetrandet ildfugle flyve rundet. Dette er eneste sted den med sikkerhed stadig findes og yngler på Fyn.

Sprøjtehuset.

SONY DSC

Sprøjtehuset i Haastrup

I 2010 blev sprøjtehuset indviet. Det oprindelige sprøjtehus blev revet ned sidst i 1940’erne eller først i 1950’erne, men blev på privat initiativ genopført efter oprindelige tegninger fra den Fynske Landsby. Planerne er, at stedet skal bruges til historisk vidensformidling, kulturelle arrangementer, fortællinger/foredrag, sang, musik, udstillinger fra lokalhistorisk samling og som udgangspunkt for byvandring med historisk guide og rollespil osv. I sommerferien 2011 kom byens gamle, men velbevarede sprøjte tilbage på sin gamle plads i sprøjtehuset.

Sprøjtehuse i Danmark er opført mellem 1861 og 1865. Ifølge brandpolitiloven af 1861 blev brandvæsenet nemlig gjort til et kommunalt anliggende, og kommunerne skulle inden den 1. januar 1865 have organiseret brandvæsenet og anskaffet det nødvendige materiel, dvs. sprøjter, spande,stiger og hager. I loven er nævnt, at sprøjten skulle “anbringes på et passende Sted i Kredsen og opbevares i et dertil sikkert Lokale”.

Håstrup Kirke.

SONY DSC
Kirken er åben for besøgende mandag-fredag fra kl. 9-15.00 (tlf. 24961418). Her kan man bl.a. se Sandstenssarkofager og se gravsten for Karen og Birgitte Brahe. Karen Brahe til Østrupgård stiftede 1716 Odense Adelige Jomfrukloster, som hun senere  skænkede  sin værdifulde bogsamling, der nu er at finde i landsarkivet i Odense. Karen Brahe døde ugift i 1736. Søsteren Birgitte Brahe til Østrupgård døde ugift 1745.

Aktivitetscentret “Kys Frøen”.

SONY DSC
Centret ligger ca. 4, 4 km fra dette shelter, og her er der virkelig mulighed for især familier at boltre sig. Lav din egen fiskestang, prøv ”teambuilding med et smil” eller gå på jagt efter smådyr på land eller i vand. Eller hvad med at låne udstyr til at bage pandekager eller lave en omgang grøftekantsfrikadeller.  Læs meget mere på www.trente.dk